Aanbesteding van de maand: november 2024
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van gemeente Koggenland voor het realiseren van flexwoningen.
Nieuws
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van gemeente Koggenland voor het realiseren van flexwoningen.
Vanaf 1 januari 2025 gebruiken wij X niet meer als communicatiekanaal. Per deze datum informeren we onze gebruikers alleen nog op tenderned.nl als de applicatie niet bereikbaar is vanwege onderhoud of een storing.
In dit webinar geeft Maël van Dijk, data scientist bij TenderNed, een demo van TenderTrends. Ook vertelt hij over de voordelen van het gebruik van data in het inkoopproces, welke databronnen TenderNed allemaal biedt en waar u deze vindt.
Ondernemers kunnen er na de release van 4 december 2024 voor kiezen om hun telefoon-, eventuele faxnummer en e-mailadres bij aanmelding of inschrijving alleen bekend te maken aan de aanbestedende dienst.
Ongeveer 10 keer per jaar versturen we de TenderNed Update boordevol nieuws, tips en ontwikkelingen over het gebruik van TenderNed. Hierin leggen we abonnees ook een stelling voor. De resultaten helpen ons bij het verbeteren van de applicatie. Bekijk de uitkomsten.
Door Europese richtlijnen komen er steeds meer specifieke velden bij in de standaardformulieren voor elektronisch aanbesteden. Zie dit niet als een administratieve last. Goed uitvragen en invullen van deze velden biedt aanbestedende diensten en ondernemingen verschillende kansen en voordelen.
Met de release van 20 november 2024 is de vraag- en antwoordfunctionaliteit in TenderNed vernieuwd. Een grote verbetering is dat het nu mogelijk is om meerdere vragenrondes in te stellen voor een aanbesteding. Dit biedt aanbestedende diensten meer flexibiliteit en ondernemingen overzicht.
Op uitnodiging van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) vertelden Wim Leenaarts, team- en productmanager, en Dick Boumans, scrummaster, over de succesvolle renovatie van TenderNed. Dit deden zij tijdens het jaarlijks AcICT-symposium over de rol van ICT bij het maken en uitvoeren van beleid, dat op 14 november plaatsvond in Den Haag.
In het eerste kwartaal van 2025 wordt het mogelijk om het volledige proces van een dynamisch aankoopsysteem (DAS) in TenderNed uit voeren. Het instellen van een DAS en het publiceren van de gegunde opdracht is nu al mogelijk. Begin volgend jaar zijn ook de tussenliggende stappen in TenderNed beschikbaar.
Binnenkort kan iedereen met een TenderNed-account gebruikmaken van TenderTrends, het AI-dashboard voor tactische inkoop. Voor het zo ver is testen 9 aanbesteden diensten TenderTrends via een pilot. Erik van der Kamp, adviseur inkoop en aanbestedingen bij gemeente Steenwijkerland, doet mee aan de pilot en deelt zijn bevindingen.
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) voor de bouw van een centrale slibvergistingsinstallatie.
De Europese Unie ontwikkelt sectorale wetgeving om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven. De Richtlijn energie-efficiëntie, ook bekend als Energy Efficiency Directieve (EED), is hier een van. We leggen uit wat de regeling inhoudt en hoe TenderNed aanbestedende diensten ondersteunt bij de uitvoering ervan.
Ongeveer 10 keer per jaar versturen we de TenderNed Update boordevol nieuws, tips en ontwikkelingen over het gebruik van TenderNed. Hierin leggen we abonnees ook een stelling voor. De resultaten helpen ons bij het verbeteren van de applicatie. Bekijk de uitkomsten.
Na de release van 23 oktober is het voor aanbestedende diensten mogelijk om een vooraankondiging als oproep tot mededinging (vaotm) te publiceren bij alle overheidsopdrachten met een aanmeld- en inschrijffase. Hiermee kan een aanbestedende dienst ondernemingen oproepen tot deelname, zonder een aankondiging van een opdracht te publiceren.
De Europese Unie ontwikkelt sectorale wetgeving om het behalen van groene, sociale en geopolitieke doelen een impuls te geven. De Verordening buitenlandse subsidies, ook bekend als Foreign Subsidies Regulation (FSR), is hier een van. We leggen uit wat de regeling inhoudt en hoe TenderNed aanbestedende diensten ondersteunt bij de uitvoering ervan.
TenderNed, Cobouw en professor Fredo Schotanus (Universiteit Utrecht) deden onderzoek naar bouwteamaanbestedingen. Hieruit blijkt dat waterschappen naar verhouding het vaakst gebruikmaken van bouwteams. Bijna 11% van hun bouwaanbestedingen is voor een bouwteam.
Het gebruik van data wordt steeds populairder. Haiko Brinkers is bij Canon manager van het Bidcenter Benelux en vertelt wat inschrijven op tenders op basis van data allemaal oplevert. ‘Het belangrijkste is dat we weten wat we doen en waarom we het doen. We nemen geen beslissingen op basis van onderbuikgevoel, maar gebruiken data als beslissingsondersteunende informatie.’
Op 24 september 2024 lanceerde de Europese Commissie de Public Procurement Data Space: de PPDS. Collega’s van TenderNed en het ministerie van Economische Zaken waren aanwezig bij de livegang van de PPDS.
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid Limburg (WOZL) voor een raamovereenkomst voor het leasen van elektrische voertuigen.
TenderNed-gebruikers kunnen ervoor kiezen om direct of dagelijks attenderingen te ontvangen. De gebruikers die gekozen hebben voor direct hebben vanaf 6 oktober geen attenderingen ontvangen. Dit komt door een technische storing bij onze ICT-leverancier.
Op 28 november 2024 organiseren Beter Aanbesteden en TenderNed een informatief webinar over TenderTrends. TenderTrends is een AI-dashboard dat aanbestedende diensten tijd kan besparen bij het inrichten van een aanbesteding. Tijdens deze korte sessie laten we zien hoe het dasboard werkt en welke voordelen het gebruik van data biedt.
TenderNed biedt aanbestedende diensten vanaf 9 oktober om 19.00 uur de mogelijkheid om aanvullende termijnen toe te voegen aan een aanbesteding. Hiermee wordt het instellen van deadlines flexibeler en geven we gehoor aan een veelgehoorde wens van onze gebruikers.
De Europese Unie ontwikkelt sectorale wetgeving om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven. Ook worden wetten gemaakt ter bescherming van de interne markt en mededinging. Het Instrument voor internationale overheidsopdrachten (IIO), ook bekend als International Procurement Instrument (IPI), is hier een voorbeeld van. We leggen uit wat de regeling inhoudt en hoe TenderNed aanbestedende diensten ondersteunt bij de uitvoering ervan.
Ook een onderhandse procedure kan volledig uitgevoerd worden via TenderNed. We zetten 3 minder bekende, maar minstens zo nuttige onderdelen op een rij.
Ongeveer 10 keer per jaar versturen we de TenderNed Update boordevol nieuws, tips en ontwikkelingen over het gebruik van TenderNed. We leggen onze abonnees daarin ook een stelling voor. De resultaten helpen ons bij het verbeteren van de applicatie. Bekijk de uitkomst.
We nodigen onze gebruikers uit om feedback te geven op de inhoud van de website. Bij iedere handleiding stellen we de vraag ‘Heeft deze informatie u geholpen?’ Ook u kunt een bijdrage leveren aan het verbeteren van onze teksten.
In de Europese Unie gelden standaardformulieren voor elektronisch aanbesteden (eForms). Op 25 september 2024 rolt TenderNed de nieuwste versie uit. De update brengt een aantal wijzigingen mee. We zetten op een rijtje welke dat zijn.
Aanbestedende diensten kunnen via een marktconsultatie kennis opdoen om de vraag in de aanbestedingsprocedure scherper te formuleren. Het verslag met de resultaten is openbaar kenbaar te maken via het dashboard van de marktconsultatie en/of bij de aankondiging van de opdracht.
Hoe kan aanbesteden bijdragen aan een meer duurzame, sociale en inclusieve maatschappij zónder dat het meer regeltjes en kosten met zich meebrengt? Hans Minkes, senior adviseur bij TenderNed, praatte mee over dit en andere belangrijke vraagstukken op de derde editie van International Open and Sustainable Public Procurement Conference die op 12 en 13 september 2024 plaatsvond in Rome.
Er klinken geluiden dat bedrijven minder interesse hebben in overheidsopdrachten. TenderNed heeft aan de hand van TenderNed-data uitgezocht in hoeverre het aantal inschrijvingen terugloopt, in welke sectoren dit het meest zichtbaar is en of dit verschilt per opdrachttype.
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van Rijkswaterstaat voor het handhaven van de ontwerplevensduur van de Maeslantkering en de WMO’s van de Maeslantkering en de Hartelkering.
In dit webinar, dat live werd uitgezonden tijdens de Week van Beter Aanbesteden 2024, vertellen Erno Schoop (TenderNed), Kim Schofaerts (schofaerts.nl) en Gaby Hoof (VNO-NCW/MKB-Nederland) over de basisprincipes van aanbesteden. Interessant voor ondernemers die geïnteresseerd zijn om in te schrijven op aanbestedingen van de overheid.
De Europese Unie ontwikkelt sectorale wetgeving om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven. De Regeling bevordering schone wegvoertuigen (Rbsw), ook bekend als Clean Vehicles Directive (CVD), is hier een van. We leggen uit wat de regeling inhoudt en hoe TenderNed aanbestedende diensten ondersteunt bij de uitvoering ervan.
TenderNed ontvangt signalen van ondernemingen dat aanbestedende diensten wijzigingen in een onderhandse aanbesteding niet altijd duidelijk aangeven. Uitzoeken wat er is gewijzigd, is foutgevoelig en kost tijd. Daarom 2 praktische tips voor aanbestedende diensten.
Opleidingsinstellingen, (advies)bureaus en aanbestedende diensten kunnen bij TenderNed een licentie aanvragen voor het gebruik van onze online cursusomgeving. Via de cursusomgeving kunnen verschillende scenario's ‘nagespeeld’ worden.
Ongeveer 10 keer per jaar versturen we de TenderNed Update boordevol nieuws, tips en ontwikkelingen over het gebruik van TenderNed. We leggen onze abonnees daarin ook een stelling voor. De resultaten helpen ons bij het verbeteren van de applicatie. Bekijk de uitkomst.
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van het Rijksvastgoedbedrijf om een pand aan de Gatwickstraat in Amsterdam uit te breiden en te transformeren tot een aantrekkelijk en duurzaam rijkskantoor.
Significant doet onderzoek naar de barrières die Nederlandse ondernemingen ondervinden bij het inschrijven op aanbestedingen. Heeft u ervaring met inschrijven op aanbestedingen? Doe mee aan het onderzoek en vul de online vragenlijst in.
TenderNed rolt iedere 2 weken nieuwe functionaliteiten uit om het doorlopen van een aanbesteding makkelijker te maken. Vanwege de vele verbeteringen zijn nog niet alle mogelijkheden van de applicatie bij iedereen bekend. Een ding is zeker: aanbestedende diensten laten kansen liggen door deze 3 functionaliteiten niet te gebruiken.
Ongeveer 10 keer per jaar versturen we de TenderNed Update boordevol nieuws, tips en ontwikkelingen over het gebruik van TenderNed. Sinds de mailing van juni vragen we onze abonnees hun mening te geven over een stelling. De resultaten helpen ons bij het verbeteren van de applicatie.
TenderNed heeft de gegevens uit het aankondigingenplatform van het 1e en 2e kwartaal van 2024 toegevoegd aan de openbare dataset. Deze bevat alle openbare aanbestedingsdata vanaf 2016.
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding voor het realiseren van inburgeringstrajecten van Inkoop sociaal domein Centraal Gelderland (Inkoop SDCG).
TenderNed heeft vorig jaar enkele wijzigingen doorgevoerd aan het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Het doel daarvan is dat ondernemers het document sneller kunnen invullen, maar we merken dat er bij enkele ondernemers onduidelijkheid bestaat over het beantwoorden van de vragen. Daarom geven we een toelichting.
Van tijd tot tijd krijgen we van een aanbestedende dienst het verzoek om een document van TenderNed te verwijderen omdat er vertrouwelijk informatie in staat. We honoreren zo’n verzoek, maar in de tussentijd kan de informatie wel al gedownload en verspreid zijn. We geven 3 voorbeelden van informatie die niet in de aankondiging of aanbestedingsstukken thuishoort.
TenderNed heeft 2.500 lokaal beheerders op 4 juli 2024 per mail uitgenodigd een vragenlijst in te vullen. De vragenlijst maakt deel uit van een onderzoek naar barrières die Nederlandse ondernemingen ondervinden bij het inschrijven op aanbestedingen.
Over enkele dagen gaat de zomervakantie van start. Op zaterdag 6 juli trapt regio Zuid de schoolvakantie af en deze eindigt in regio Noord op zondag 1 september. Het analyseteam van TenderNed zocht uit of inkopers deze zomer meer rekening houden met (potentiële) inschrijvers. De centrale vraag: zijn er in de zomervakantie van 2024 meer of minder kluissluitingen gepland dan vorig jaar?
TenderNed beschikt over een schat aan data. Openbare data, maar ook informatie die alleen voor uw organisatie toegankelijk is. U heeft meerdere mogelijkheden om informatie te exporteren, vervolgens kunt u de data gebruiken, bijvoorbeeld voor rapportages, analyses of archivering.
Op 3 juli brengen we een nieuwe versie uit van de aankondigingsformulieren (eForms). Hierin is e-facturering niet langer verplicht. De update brengt nog een aantal verbeteringen mee.
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van de gemeente Borne voor de realisatie van een sportcentrum.
Op donderdag 6 juni vond het PIANOo-congres 2024 plaats. Rick den Ridder, data scientist bij TenderNed, deelde tijdens de plenaire opening een aantal interessante feiten en cijfers over aanbesteden. We zetten deze én enkele databronnen op een rij.
In 2023 zijn 3.649 onderhandse aanbestedingen gestart in TenderNed. Bij een onderhandse aanbesteding vraagt de aanbestedende dienst een of meerdere ondernemingen een offerte in te dienen. Hiervoor uitgenodigd worden? Met deze 3 tips vergroot u uw kansen.
Per 5 juni moet de postcode van elk contactpunt van een aanbesteding bekend zijn. Staat er nog geen postcode vermeld bij de contactpunten van uw aanbestedende dienst? Bij het publiceren van een aankondiging vraagt TenderNed u om deze in te vullen. Wilt u niet voor iedere nieuwe aanbesteding de postcode opnieuw invullen? Zorg er dan voor dat de lokaal beheerder de postcode centraal opvoert.
Lokaal beheerders van actieve aanbestedende diensten ontvingen op 25 april een e-mail met het verzoek een vragenlijst in te vullen. De input wordt anoniem verwerkt in de Europese monitoringsrapportage. We hebben rond de 100 ingevulde vragenlijsten ontvangen. Heeft u de vragenlijst al ingevuld?
Aanbestedende diensten kunnen voor veelvoorkomende aanbestedingen of procedures sjablonen aanmaken in TenderNed. Vorig jaar zijn de vernieuwde aankondigingsformulieren, de eForms, in gebruik genomen. Heeft u uw sjablonen al vernieuwd? Zo niet, doe dat dan alsnog. We leggen uit hoe u dat doet.
Het Bureau voor publicaties van de Europese Unie onderzocht de impact van open data op overheidsaanbestedingen binnen EU-lidstaten. Het bureau vindt dat Nederland, dankzij TenderNed, goed bezig is als het gaat om digitale transparantie. Het onderzoek heeft geleid tot de publicatie van een rapport. We lichten een aantal belangrijke resultaten uit.
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van de provincie Zeeland voor het bestrijden van nesten van de Aziatische hoornaar.
Na de release van 8 mei 2024 kunnen aanbestedende diensten mededelingen kenbaar maken via de Vraag- en antwoordmodule. Het gaat dan om kleine mededelingen die niet direct resulteren in een rectificatie, zoals een verduidelijking van een alinea in een document.
Het aantal geregistreerde gebruikers van TenderNed is de grens van 120.000 gepasseerd. De applicatie is ruim 10 jaar in gebruik en het aantal nieuwe registraties neemt jaarlijks nog steeds toe. In deze analyse bekijken we onder andere de gebruikersgroepen en hoe vaak zij inloggen.
TenderNed is continu bezig met het verbeteren van de applicatie. In 2023 hebben we enkele grote gebruikerswensen gerealiseerd. En ook in 2024 zitten we niet stil: we zetten ons in om meer wensen van onze gebruikers waar te maken.
We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een marktconsultatie van de gemeente Voerendaal voor de meest indrukwekkende villa van Romeins Nederland.
Elk jaar registreren duizenden ondernemingen zich op TenderNed. Vanaf 2020 neemt de interesse in overheidsopdrachten sterk toe en maken jaarlijks zo’n 6.000 ondernemingen een ondernemersaccount aan op TenderNed. In de voorafgaande jaren waren dat er gemiddeld nog ongeveer 4.500 per jaar. In deze analyse zoomen we in op de ondernemingen die zich in 2023 registreerden op TenderNed.
Op 25 april 2024 om 7.00 uur verstuurt TenderNed aan alle lokaal beheerders van actieve aanbestedende diensten een e-mail met het verzoek een vragenlijst in te vullen. De resultaten van de vragenlijst worden anoniem verwerkt in de Europese monitoringsrapportage.
Inkopers van overheidsopdrachten vragen meestal meerdere partijen een aanbieding te doen. In de aankondiging van de opdracht staat hoe de aanbestedende dienst bepaalt wat de beste inschrijving is. Hierbij hebben ze de keuze uit 3 gunningscriteria: beste prijs-kwaliteitverhouding, de laagste prijs of de laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit. In de release van 10 april 2024 brengen we een verbetering live voor het gunningscriterium laagste kosten.
Data wordt gezien als het nieuwe goud. Rick den Ridder, data scientist bij TenderNed, en Wout Groeneveld, senior manager bij Canon Benelux, weten uit eigen ervaring dat data-analyse helpt om beter beslissingen te nemen. Zij zetten 3 belangrijke voordelen van het gebruik van data in het inkoopproces op een rij.
Sinds 27 september 2023 zijn de nieuwe Europese aankondigingsformulieren, de eForms, op TenderNed in gebruik. Inmiddels zijn ruim 9.000 aankondigingen met eForms gepubliceerd op het aankondigingenplatform. Hiervan werden 5.500 aankondigingen in TenderNed aangemaakt. De afgelopen periode brachten we een paar grote verbeteringen live. En we ontwikkelen een aantal onderdelen waar veel vraag naar is.
Aanbestedende diensten ronden meer dan 90% van alle aanbestedingen op de juiste manier af. Voor een klein deel geldt dit niet. We leggen uit hoe u een aanbesteding goed afrondt én welke voordelen dat biedt.
Het analyseteam van TenderNed zoekt elke maand met behulp van data een opvallende aanbesteding uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) voor de nieuwbouw van een boekenmagazijn.
PPRC deed in opdracht van de Rijksinkoopsamenwerking (RIS) onderzoek naar de toekomst van digitaal aanbesteden. De uitkomsten zijn uiteengezet in een onderzoeksrapport. We zetten een aantal resultaten op een rij.
De interactieve pdf van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is per 1 april 2024 niet meer beschikbaar. PIANOo verwijdert op die datum zowel de Nederlandse als de Engelse pdf van zijn website. TenderNed biedt de geïntegreerde UEA-wizard en de UEA-tool als alternatieven.
Professor Fredo Schotanus (Universiteit Utrecht), TenderNed en PIANOo deden onderzoek naar de 10 meest innovatievriendelijke inkopers van 2023 in de publieke sector. Het Kadaster kocht in 2023 gemiddeld genomen het vaakst innovatievriendelijk in.
Voor ondernemers kan het aantrekkelijk zijn om mee te doen aan (Europese) aanbestedingen van publieke organisaties. In dit online webinar op 29 maart 2024 krijgt u de basiskennis van aanbesteden aangereikt. Erno Schoop, ondernemersadviseur bij TenderNed, is één van de sprekers.
Inkopers gebruiken zelden beschikbare data van eerdere aanbestedingen, terwijl deze data kan helpen bij de vorm en inhoud van een aanbesteding. In dit online webinar op 28 maart 2024 wordt u meegenomen in de vele voordelen van het gebruik van data in het inkoopproces. Rick den Ridder, data scientist bij TenderNed, is één van de sprekers.
Bij het in de markt zetten van een opdracht is het belangrijk dat u de juiste trefwoorden gebruikt. Zo vergroot u de kans dat geïnteresseerde ondernemers uw opdracht zien. Uit onze data blijkt dat trefwoorden vaak niet effectief worden gebruikt en in 25% van de aankondigingen via TenderNed niet worden ingevuld. Dat terwijl trefwoorden, net als de titel en omschrijving, een belangrijke rol spelen in de vindbaarheid van uw opdracht.
Vanaf 25 oktober 2023 gelden in de Europese Unie nieuwe standaardformulieren voor elektronisch aanbesteden (eForms). TenderNed heeft de monsterklus een maand voor de deadline afgerond. Sinds 27 september 2023 om 19.00 uur zijn de nieuwe eForms in TenderNed een feit. Alle wijzigingen vindt u op deze pagina.
Aanbestedende diensten kunnen vanaf 28 februari eenvoudig in TenderNed data met betrekking tot de Regeling bevordering schone wegvoertuigen (ook bekend als Clean Vehicles Directive (CVD)) aanleveren. Het doel van de regeling is om de markt voor schone en energie-efficiënte voertuigen, door middel van publieke inkoop, te bevorderen.
Namens het analyseteam van TenderNed gaven Duuk Calor, Maël van Dijk en Rick den Ridder een presentatie aan medewerkers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Dat deden zij op donderdag 1 februari tijdens het inkoopseminar in het NIPV-kantoor in Arnhem.
Dit webinar is bedoeld voor ondernemers die mee willen doen aan een aanbesteding maar nog geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Wat is een aanbesteding precies, hoe werkt het en wat is ervoor nodig om hieraan mee te doen? Bekijk het webinar.
TenderNed heeft de gegevens uit het aankondigingenplatform van het 3e en 4e kwartaal van 2023 toegevoegd aan de openbare dataset. De Excel- en JSON-bestanden bevatten alle openbare aanbestedingsdata vanaf 2016.
Organisaties vullen in de loop van februari verplicht eenmalig hun organisatiegegevens aan met een NUTS-code. Voor ondernemers geldt de verplichting vanaf 14 februari bij het versturen van een aanmelding of inschrijving. Vanaf 28 februari doen aanbestedende diensten dit verplicht bij het publiceren van een aankondiging.
TenderNed stelt een nieuwe tool beschikbaar voor het genereren van een Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Alle aanbestedende diensten, dus ook inkopers zonder TenderNed-account, kunnen gebruikmaken van deze nieuwe module.
Het analyseteam van TenderNed zoekt met behulp van de data elke maand een opvallende aanbesteding voor u uit. Deze maand kijken we naar de eerste aanbesteding die in 2024 is gepubliceerd: Bestek 2513 N837 Vervangen VRI 667 inclusief 15 jaar onderhoud.
Op 15 januari publiceerde TenderNed een artikel over het gebruik van trefwoorden bij aankondigingen in 2023. In dit artikel is onterecht gesteld dat het vraagteken (?) het vaakst gekozen trefwoord is door aanbestedende diensten.
In Amsterdam zijn in totaal 142 aanbestedingen gestart in 2023. De data van TenderNed laat zien dat dit het hoogste aantal is van alle Nederlandse gemeenten. Bekijk de landkaart om te zien hoeveel aanbestedingen er afgelopen jaar per gemeente zijn gestart.
In deze analyse gaan we na in welke provincie de meeste innovatievriendelijke procedures zijn gestart in 2023. Noord-Holland staat bovenaan de lijst met 26 innovatievriendelijke procedures. Op plek 2 en 3 zien we Utrecht (22) en Zuid-Holland (19). Bekijk de landkaart voor een volledig overzicht per provincie.
Rectificatie: We hebben dit bericht gerectificeerd. Bekijk het gerectificeerde bericht met de meestgebruikte trefwoorden in 2023.
In 2023 ontving een aanbesteding van Regio Rivierenland de meeste inschrijvingen. Er schreven 251 ondernemingen in op hun aanbesteding Hoofdtender Wmo en Jeugdhulp, perceelnummer 1-13. Bekijk de volledige top 10.
Het analyseteam van TenderNed zocht uit welke CPV-codes in 2023 het vaakst voorkwamen in een aanbesteding. 79620000-6 steekt met kop en schouders uit boven de rest. De code is maar liefst 1.364 keer gebruikt en staat voor ‘Diensten voor de terbeschikkingstelling van personeel, met inbegrip van tijdelijk personeel’. Bekijk de volledige top 10.
Na de release van woensdag 3 januari 2024 is het voor aanbestedende diensten mogelijk om gebruik te maken van de nieuwe TenderNed API (Application Programming Interface). De API haalt uw eigen aanbestedingsdata geautomatiseerd op en laadt deze in de analyse-omgeving van uw organisatie in.
Welke aanbestedingen ontvingen in 2023 de meeste vragen? TenderNed zocht het uit. Een aanbesteding van een regionale overheid ontving in 2023 in totaal 1.353 vragen via de Vraag & Antwoord-module. Deze aanbesteding staat hiermee met stip op nummer 1. Bekijk de volledige top 10.
Op 3 januari om 19.00 uur brengen we de rapportage ‘Gunningspercentages ondernemingen’ live op het rapportagedashboard van aanbestedende diensten. De ‘Benchmark aanbesteden’ hebben we alvast uitgebreid met dit onderwerp.
Veel TenderNed-gebruikers ontvangen dagelijks een overzicht met aankondigingen van de voorgaande dag, die voldoen aan hun interesseprofiel. Door een technische storing zijn de attenderingsmails niet verstuurd in de nacht van vrijdag op zaterdag op 2, 9, 16 en 23 december 2023.
De aankondiging 40.000m2 zonnepanelen van de politie is in 2023 met 3.326 bezoeken de best bekeken opdracht op het aankondigingenplatform van TenderNed. Daar werden dit jaar onder meer zo’n 7.230 aankondigingen van opdrachten en 1.330 marktconsultaties gepubliceerd. Bekijk de volledige top 5 van best bekeken aankondigingen.
De kerstvakantie staat voor de deur. Van vrijdagmiddag 22 december 2023 tot maandagochtend 8 januari 2024 zijn alle scholen in Nederland dicht. Ook zakelijk Nederland ligt in deze periode grotendeels stil. In deze analyse gaan we na in hoeverre aanbestedende diensten rekening houden met de naderende kerstvakantie.
Ondernemers loggen op TenderNed in met eHerkenning met minimaal veiligheidsniveau 2 (EH2). EH2 wordt aangevuld met twee-factor-authenticatie. Maakt u gebruik van EH2, dan moet u uw inlogmiddel binnenkort voorzien van twee-factor-authenticatie. Uw leverancier helpt u hierbij. Nieuwe gebruikers adviseren wij om direct te kiezen voor eHerkenning met twee-factor-authenticatie: EH2+, EH3 of EH4.
Schrijven zowel het mkb als het grootbedrijf in op een aanbesteding, dan haalt het mkb ruim de helft van de opdrachten binnen. Microbedrijven zijn goed voor 10% van het totaalaantal gunningen. Dit blijkt uit een onderzoek van TenderNed naar de verdeling van de gunningen tussen het mkb en het grootbedrijf.
Veruit de meeste aankondigingen van opdrachten op ons aankondigingenplatform worden het best bekeken op de eerste werkdag na publicatie. Een analyse van de TenderNed-data geeft ons meer inzicht in het kijkgedrag van onze gebruikers.
Een van onze grootste projecten in 2023 is het ondersteunen van meerdere kluissluitingen. Omdat niet elke aanbestedingsprocedure gebruik kan maken van deze functionaliteit bestaat de kans dat u deze mogelijkheid niet scherp op uw netvlies heeft. Bij deze frissen we daarom uw geheugen op en vertellen we u over de wijzigingen en voordelen en wanneer er precies gebruik gemaakt kan worden van meerdere kluissluitingen.
Als gebruiker van TenderNed kent u de applicatie misschien nog wel beter dan ons. Vindt u een onderdeel in de applicatie onlogisch werken of heeft u een goed idee om TenderNed te verbeteren? Laat het ons weten!
De nieuwe drempelbedragen zijn bekend. Met ingang van 3 januari 2024 worden de nieuwe drempelbedragen in TenderNed gebruikt.
Op 27 september veranderde het aankondigen in TenderNed door de ingebruikname van de nieuwe aankondigingsformulieren (eForms). Dit is een belangrijke mijlpaal voor aanbesteden.
Op 8 november om 19.00 uur lanceren we de eerste versie van het Dashboard rapportages voor aanbestedende diensten. Hiermee draaien aanbestedende diensten eenvoudig rapportages uit van de eigen aanbestedingsdata. Zo hebben zij met en paar muisklikken sturingsinformatie in handen om het aanbestedingsproces te verbeteren.
We maken allemaal wel eens een foutje. We zetten 4 veelgemaakte fouten door aanbestedende diensten in TenderNed op een rij. Inclusief uitleg om deze missers zelf te voorkomen.
Het gaat wel eens mis in een aanbesteding. Gelukkig leren we van onze fouten en van die van anderen. Ontdek welke 5 fouten ondernemers het vaakst maken. En hoe u voorkomt dat het bij u misgaat.
De Europese Commissie heeft onlangs besloten dat TED aankondigingen van overheidsopdrachten ook nog in de oude formulieren accepteert tot uiterlijk 31 januari 2024. Dat doet de Commissie op verzoek van enkele lidstaten, die de eForms niet live krijgen op de oorspronkelijke deadline van 25 oktober 2023.
Met de ingebruikname van de nieuwe aankondigingsformulieren (eForms) verschijnen Europese aankondigingen meestal binnen 48 uur op TenderNed.
Niet alle aanbestedende diensten weten dat een onderhandse procedure volledig via TenderNed kan worden uitgevoerd. En dat terwijl dit de meestgebruikte procedure is. Ontdek wat de voordelen zijn van onderhands aanbesteden via TenderNed.
De rechtsvorm van aanbestedende diensten is gewijzigd door de in gebruik name van de nieuwe aankondigingsformulieren (eForms) op 27 september.
Aanbesteden verloopt in TenderNed vanaf 27 september om 19.00 uur via de nieuwe aankondigingsformulieren (eForms). Hierin is e-facturatie verplicht gesteld door de Europese Commissie. Lidstaat Nederland heeft de Commissie verzocht de verplichtstelling op te heffen. Hieraan wordt binnenkort gehoor gegeven.
Bijna 4 jaar werkten we aan de nieuwe aankondigingsformulieren (eForms) in TenderNed. Dit deden we in samenwerking met de Europese Commissie, directie Mededinging en Consumenten, expertisecentrum PIANOo en meerdere stakeholders. De door de Europese Commissie verplicht gestelde eForms moeten uiterlijk op 25 oktober 2023 geïmplementeerd zijn. TenderNed rondt de monsterklus een maand voor de deadline af. Op 27 september 2023 om 19.00 uur zijn de nieuwe eForms in TenderNed een feit!
Ondernemers vinden dat ze soms te weinig tijd krijgen om een goede inschrijving te doen. Het gevolg: overwerken, een minder goede offerte uitbrengen of afzien van deelname. We duiken in onze data om na te gaan in hoeverre de termijnen ruimer zijn dan het vereiste. Wat blijkt, bij het overgrote deel is dat het geval.
Ondernemers kunnen bij hun organisatiegegevens aangeven of zij beschut werk bieden. Vult u een UEA in die door de aanbestedende dienst in TenderNed is aangemaakt, dan worden uw organisatiegegevens automatisch overgenomen.
Op 30 augustus 2023 om 19.00 uur lanceren we onze nieuwe UEA-wizard voor ondernemers. Daarmee is het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) volledig geïntegreerd in de TenderNed-applicatie. Voor ondernemers die betrokken zijn bij een lopende aanbesteding geldt een overgangsperiode van de oude module naar de nieuwe wizard. Daarna gaat de module uit de lucht. Aanbestedende diensten maken sinds 29 maart van dit jaar al gebruik van de wizard en kunnen sinds die datum geen UEA’s meer aanmaken in de module.
Sinds 16 augustus 2023 om 19.00 uur kunnen aanbestedende diensten gebruikmaken van meerdere kluissluitingen in de inschrijffase. Dit geldt voor aanbestedingen met een aanmeld- en inschrijffase die na dat moment worden aangemaakt. Een lang gekoesterde wens van onze gebruikers wordt hiermee werkelijkheid.
TenderNed voerde samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verkennend onderzoek uit naar wat voor soort bedrijven meedoen aan aanbestedingen van het Rijk. En welk typen bedrijven de aanbestedingen vervolgens winnen.
TenderNed heeft de gegevens uit het aankondigingenplatform van het 1e en 2e kwartaal van 2023 toegevoegd aan de openbare dataset. De Excel- en JSON-bestanden bevatten alle openbare aanbestedingsdata vanaf 2016 inclusief de gunningsgegevens van de geïmporteerde aankondigingen.
TenderNed ontving van een aanbestedende dienst een melding dat er misbruik wordt gemaakt van bepaalde openbare gegevens van een aanbesteding. We adviseren u voorzorgsmaatregelen te nemen om fraude te voorkomen.
Software Improvement Group (SIG) riep TenderNed uit tot Master of Software Health tijdens het 5de SIG Symposium op donderdag 29 juni 2023 in het Olympisch Stadion. ‘Wie de lat laag legt, zal nooit hoog springen,’ reageert Wim Leenaarts, teammanager en chief product owner bij TenderNed, vol trots na het winnen van deze internationale prijs.
Aanbestedende diensten halen vaak niet de opgegeven planning voor het versturen van de voorlopige gunningsbeslissing, blijkt uit analyse van de TenderNed-data. Uitstel kan nadelige gevolgen hebben voor inschrijvers. Bij stijgende (kost)prijzen kunnen zij hun offerte hier gedurende de gestanddoeningstermijn bijvoorbeeld niet op aanpassen.
Aanbestedende diensten verruimen lang niet altijd de termijnen in vakantieperiodes, blijkt uit analyse van de TenderNed-data. Ondernemers hebben hierdoor minder tijd om tot een goede offerte te komen. Of moeten tijdens hun vakantie aan het werk om de deadline te halen. In deze analyse laten we aan de hand van gegevens uit TenderNed zien in hoeverre aanbestedende diensten rekening houden met officiële schoolvakanties.
Aanbestedende diensten en ondernemers kunnen diverse gegevens uit hun TenderNed-account downloaden als CSV-bestand. Het analyseteam ontvangt regelmatig vragen over het goed leesbaar maken van een CSV-bestand in Excel. We leggen het in 5 stappen uit.
TenderNed, professor Fredo Schotanus (Universiteit Utrecht) en PIANOo deden onderzoek naar de 10 meest innovatievriendelijke inkopers van 2022 in de publieke sector. De Nederlandse Gasunie staat net als vorig jaar op nummer 1. Rijkswaterstaat heeft de eerste plaats als het gaat om de totaalscore van de meeste innovatievriendelijke aanbestedingen in 2022.
Consultancybedrijven nemen een steeds grotere plaats in de samenleving in. Overheden huren namelijk steeds vaker consultants in. Dit verloopt meestal via een aanbesteding. In deze analyse laten we zien hoe de aanbestedingsmarkt voor consultancy eruitziet.
De aanbestedingsgegevens op Opentender Nederland wijken significant af van onze gevalideerde aanbestedingsdata. TenderNed is met de Europese Commissie in gesprek over opentender.eu omdat het risico bestaat dat er verkeerde conclusies worden getrokken op basis van de niet kloppende gegevens. Gevalideerde openbare Nederlandse aanbestedingsdata is beschikbaar via tenderned.nl/datasets.
Voor TenderNed is vastgesteld dat het gebruikte authenticatiemiddel moet voldoen aan het betrouwbaarheidsniveau substantieel. Voor het niveau substantieel geldt dat een tweede factor vereist is. Als gevolg hiervan gaat TenderNed een tweefactorauthenticatie (2FA) toevoegen op TenderNed.
Aanbestedende diensten met een TenderNed-account moeten voortaan het telefoonnummer van hun organisatie vermelden bij Gegevens. Deze wijziging is een gevolg van de nieuwe aankondigingsformulieren (eForms).
De gegevens uit het aankondigingenplatform zijn beschikbaar als dataset. We bieden de datasets voortaan ook aan als JSON-bestand.
Gunnen op basis van het gunningscriterium beste-prijskwaliteitverhouding (BPKV) is sinds 1 juli 2016 het uitgangspunt bij Europese aanbestedingen. In deze analyse bekijken we wat sindsdien de verhouding is tussen gunnen op BPKV en gunnen op de laagste prijs.
Uit onze data blijkt dat zo’n 2.400 ondernemingen maar één lokaal beheerder hebben. Er is hierbij gekeken naar de actieve ondernemingen in TenderNed met twee of meer gebruikers. Ons advies: zorg voor minimaal twee lokaal beheerders binnen uw bedrijf.
Samen met onze gebruikersgroep hebben we de eerste versie uitgedacht voor een rapportagetool. Hiermee draaien aanbestedende diensten eenvoudig rapportages uit van de eigen aanbestedingsdata. In juni starten we met de bouw van de tool. We geven alvast een voorproefje van de mogelijkheden.
Op 15 maart werd ‘Contactpunt instantie voor bemiddelingsprocedures’ een verplicht veld in TenderNed. Deze verplichting hebben we op 27 maart weer opgeheven nadat de Europese Commissie een besluit heeft herzien.
TenderNed werkt aan de volledige integratie van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) in de applicatie. Aanbestedende diensten kunnen onze nieuwe UEA-wizard vanaf 29 maart om 19.00 uur gebruiken. De oude module kunnen zij dan niet meer gebruiken. Voor ondernemers verandert er nog niets.
Vanaf woensdag 15 februari wordt elke onderneming die inlogt op TenderNed gevraagd gegevens over de bedrijfsgrootte aan te vullen. Met deze actuele gegevens worden uw bedrijfsgegevens aangevuld in de applicatie, kan TenderNed voldoen aan de statistiekverplichting van de Europese Commissie en worden deze gegevens gebruikt voor de rapportage Inkoopvolume. De aangevulde organisatiegegevens hebben geen invloed op uw inschrijving.
Oktober 2023 staat de implementatie van de nieuwe aankondigingsformulieren gepland, de zogeheten eForms. Om de impact van de nieuwe formulieren zo klein mogelijk te houden voeren we regelmatig wijzigingen door waarmee we voorsorteren op de eForms. Zo is het verplicht aanbesteden in percelen nieuw. Vooruitlopend hierop voert TenderNed op 15 februari een wijziging door die gebruikers verplicht aan te besteden in 1 of meerdere percelen.
Overheidsorganisaties zijn verplicht om, bij aanschaf van ICT-producten of ICT-diensten van €50.000 of meer, te vragen naar relevante standaarden die zijn voorgeschreven. TenderNed maakt het voor u nog eenvoudiger om de Beslisboom Open Standaarden te raadplegen.
Met de herziene Aanbestedingswet 2012 zijn de toepassingsmogelijkheden van de concurrentiegerichte dialoog uitgebreid. Het gebruik van de procedure is inmiddels meer dan verdubbeld. Van 37 in 2016, het jaar waarin de herziene wet van kracht ging, naar 87 in 2021.
In 2022 volgden de crisissen elkaar in rap tempo op. Dit zien we 1-op-1 terug in de aankondigingen op TenderNed. Gelukkig was het niet alleen maar kommer en kwel: maatschappelijke problemen zetten aan tot anders denken en innovatie. Crisis of niet, ook het leven van alledag gaat door.
Met het formulier ‘Aankondiging van een wijziging’ maken aanbestedende diensten een niet-wezenlijke wijzigingen in een Europese aanbesteding kenbaar aan de markt. Wanneer er een niet-wezenlijke wijziging plaatsvindt in een dossier van vóór 10 december 2019 kan het voorkomen dat de CPV-code niet past bij het type opdracht. TED weigert dan de publicatie.
TenderNed heeft de gegevens uit het aankondigingenplatform van het 3e en 4e kwartaal van 2022 toegevoegd aan de openbare dataset. Deze bevat alle openbare aanbestedingsdata vanaf 2016. Ook verrijkten we de dataset waardoor deze nu voldoet aan de open data standaard OCDS.
TenderNed werkt eraan meerdere kluissluitingen mogelijk te maken in de inschrijffase. Een lang gekoesterde wens van onze gebruikers waar we nu gehoor aan geven.
We zijn bezig met de ontwikkeling van TenderTrends: datamodellen die aanbestedende diensten ondersteunen bij het inrichten van een aanbesteding in TenderNed. TenderTrends brengt trends in kaart gericht op een specifieke uitvraag en gebaseerd op ruim 10 jaar aanbestedingsdata. Naar verwachting beschikbaar in het 2e kwartaal van 2024.
Vanaf iedere pagina in de applicatie kunt u voortaan een chat starten met een van onze medewerkers. Zij zijn beschikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur, uitgezonderd bepaalde feestdagen.
Sinds 1 oktober 2016 bevat TenderNed het formulier Aankondiging van een wijziging. Hiermee maken aanbestedende diensten een niet-wezenlijke wijzigingen in een Europese aanbesteding kenbaar aan de markt. Bij aanbestedingen voor bouwwerkzaamheden komt een gewijzigde opdracht het vaakst voor.
In oktober 2023 staat de implementatie van de nieuwe formulieren gepland, de zogeheten eForms. Dit is een omvangrijk project. We zorgen ervoor dat de gebruikers van TenderNed zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de wijzigingen.
We hebben de datasets vanaf 2016 samengevoegd in één Excel-bestand. Nieuwe kolommen zijn met terugwerkende kracht gevuld. Met de nieuwe dataset wordt het makkelijker om analyses over meerdere jaren te maken.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan publieke opdrachtgevers verplichten de aanbestedingsgegevens met hen te delen. TenderNed biedt aanbestedende diensten de levering van data aan de ACM te verzorgen. Met deze service ontzorgen we publieke inkopers.
Een externe auditor toetste begin deze maand of TenderNed nog steeds voldoet aan de strenge eisen op het gebied van informatiebeveiliging. We hebben de hercertificering succesvol volbracht. Het certificaat wordt per 1 januari 2023 verlengd. Hiermee zijn we voor het 10e jaar op rij ISO27001-gecertificeerd!
TenderNed lanceerde op 28 september de vernieuwde marktconsultatie. Sinds de release van 16 oktober staan ook de eerder aangekondigde functionaliteiten live.
Op donderdag 10 november organiseren we het webinar Aan de slag met aanbestedingsdata. In dit webinar laat Rick den Ridder, data-analist bij TenderNed, zien hoe u eenvoudig met Excel inzichten haalt uit onze open datasets.
Op zondag 16 oktober voeren wij van 9.00 tot 15.00 uur onderhoud uit aan TenderNed. Tijdens dit onderhoud is de applicatie niet beschikbaar. Het onderhoud van woensdag 12 oktober vervalt.
De komende periode testen 3 aanbestedende diensten onze nieuwe API. Hiermee wordt de eigen aanbestedingsdata geautomatiseerd opgehaald en ingeladen in de analyse-omgeving van de betreffende organisatie.
Het aanmaken van een marktconsultatie in TenderNed is vanaf nu sterk vereenvoudigd. Er zijn maar liefst 9 verplichte velden minder. En het nieuwe dashboard benadrukt wat belangrijk is: communiceren met ondernemers.
Het innovatiepartnerschap werd op 1 juli 2016 geïntroduceerd. Dat jaar werd de procedure 1 keer gebruikt. In 2018 beleefde de procedure met 12 keer zijn hoogtepunt. In de jaren daarna verloor het innovatiepartnerschap aan populariteit. In 2021 werd de procedure nog maar 3 keer gebruikt.
In samenwerking met onze gebruikers hebben we het aanmaken van een marktconsultatie in TenderNed sterk vereenvoudigd. Na de release van 28 september zijn er maar liefst 9 verplichte velden minder. En het nieuwe dashboard benadrukt wat belangrijk is: communiceren met ondernemers.
TenderNed deed samen met PIANOo en de Universiteit Utrecht onderzoek naar de 10 meest innovatievriendelijke publieke inkopers van 2021 in de publieke sector. De Nederlandse Gasunie staat op nummer 1.
TenderNed biedt aanbestedende diensten de mogelijkheid om Engelstalig te publiceren. Uit analyse blijkt dat hier in minder dan 2% van de aanbestedingen voor is gekozen. Aanbesteden in het Engels verlaagt voor buitenlandse ondernemers de drempel om mee te doen.
Vanaf nu kunnen procesleiders van een aanbestedende dienst via TenderNed volledig digitaal een vraag toewijzen. Hierbij maakt het niet uit of de ontvanger een TenderNed-account heeft of niet.
Het aantal marktconsultaties per jaar is bijna verdrievoudigd van 380 in 2016 tot 1.119 in 2021. Vooral voor leveringen en diensten worden steeds vaker marktconsultaties toegepast.
We willen graag weten wat u van TenderNed vindt, want uw feedback helpt ons bij het verbeteren van onze dienstverlening. Bij iedere handleiding op de website kunt u aangeven of de informatie u heeft geholpen, of dat er iets ontbreekt.
Ieder halfjaar publiceert TenderNed de gegevens uit het aankondigingenplatform als dataset, zodat u ze gemakkelijk kunt gebruiken voor analyses. De dataset van het eerste halfjaar 2022 is nu beschikbaar.
Per dag verschijnen er tussen de 50 en 60 aankondigingen op TenderNed. Hoe vindt u de publicaties die voor u tellen? We geven 7 tips.
TenderNed voert om de week verbeteringen door. Op verzoek van onze gebruikers starten we voortaan een uur later met het onderhoud. Vanaf nu vindt het 2-wekelijks onderhoud plaats tussen 18:00 en 19:00 uur.
“Er gaat een wereld voor je open als je met de data uit TenderNed aan de slag gaat,” vertelt Angélique van Wijhe, business analist bij het Rijksvastgoedbedrijf enthousiast. Samen met Rick den Ridder, data-analist bij TenderNed, geeft ze de presentatie ‘Data in het inkoopproces’ tijdens de 16e editie van het PIANOo Congres, dat op 16 juni plaatsvond in Den Bosch.
TenderNed wil Nederland beter laten aanbesteden door inzichten uit data. Om dit te bereiken willen we aanbestedende diensten en ondernemers meer mogelijkheden geven om onze data te gebruiken.
Per jaar verschijnen ruim 20.000 aankondigingen op TenderNed. Hoe zorgt u ervoor dat uw bekendmaking opvalt? Met deze 5 tips trekt uw opdracht de aandacht van ondernemers.
Afgelopen zomer tekenden 5 hogescholen en de Rijksoverheid het convenant ‘Opleiden tot inkopers met impact’. Hiermee willen de partijen een optimale aansluiting bereiken tussen de uitstroom van hogescholen en de instroom in de inkoopkolom van de Rijksoverheid. In het kader van dit convenant werken de Hanzehogeschool Groningen (programma Inkoopmanagement) en TenderNed sinds maart 2022 samen.
Op 12 mei 2021 voerden we op TenderNed een wijziging door die van invloed is op de planning van een aanbesteding. Publicaties die doorgestuurd worden naar TED, zijn sindsdien pas 48 uur later zichtbaar op TenderNed. Voorheen was elke publicatie direct zichtbaar. Vanuit PIANOo is destijds geadviseerd om rekening te houden met deze vertraging in de publicatie door de minimale termijn te verlengen met twee dagen. We hebben in kaart gebracht of aanbestedende diensten rekening houden met dit advies.
Sinds 2015 laten we eens in de 3 jaar de kwaliteit van onze applicatie onderzoeken door Software Improvement Group (SIG). De code wordt dan onder meer beoordeeld op onderhoudbaarheid, security en ontwikkelmethodiek. SIG heeft ons vandaag officieel laten weten dat we 3,3 van de 5 sterren in de wacht hebben gesleept. Daarmee scoren we boven het marktgemiddelde.
Vanaf 2 februari is de opmaak en werking van het aankondigingenplatform voor en na inloggen hetzelfde. Ook voeren we dan een aantal verbeteringen door.
TenderNed voldoet ook dit jaar weer aan de eisen voor het ISO 27001-certificaat, een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging.
We hebben onze gebruikers via een enquête gevraagd hun mening te geven over TenderNed. De vragen gingen onder meer over het nieuwe design, functionaliteiten, communicatie en de algemene ervaring van de modernisering. De resultaten zijn positief.
TenderNed nodigt sinds kort nieuwe ondernemers uit voor het bijwonen van een online introductie tot TenderNed. De reacties van de ondernemers zijn positief.
Ieder halfjaar publiceert TenderNed de gegevens uit het aankondigingenplatform als dataset, zodat u ze gemakkelijk kunt gebruiken voor analyses. De dataset van 2021 is nu beschikbaar. De data van het 3e en 4e kwartaal zijn samengevoegd met die van het 1ste en 2de kwartaal en vormen nu het jaaroverzicht 'Dataset 2021'.
U heeft wellicht via het nieuws vernomen dat er een kwetsbaarheid is gevonden in de Apache Log4j software. Deze software wordt ook voor TenderNed gebruikt. TenderNed is door het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) tijdig op de hoogte gesteld van het mogelijke risico en heeft waar nodig maatregelen getroffen.
De nieuwe drempelbedragen zijn bekend. Met ingang van 3 januari 2022 worden de nieuwe drempelbedragen in TenderNed gebruikt.
Vandaag vieren we ons 10-jarig bestaan. We begonnen klein, maar zijn inmiddels een van de grootste applicaties van het Rijk.
Sinds december 2018 werkten we scherm voor scherm aan een nieuw design, nieuwe functionaliteiten en een betere gebruikservaring. Deze verbouwing is nu klaar.
Hoeveel wordt er in Nederland aanbesteed? Wie besteedt er het vaakst aan? En welke aanbestedingsprocedures worden het meest gebruikt? In de Aanbestedingsmonitor kunt u het vinden.
Vanaf 29 september is het dashboard voor aanbestedende diensten vernieuwd. Een van de laatste schermen van de renovatie van TenderNed.
Vanaf woensdag 4 augustus is het aankondigingenplatform, dat je ziet na inloggen, gemoderniseerd.
Deze maand heeft de 50.000ste onderneming zich geregistreerd op TenderNed. Op dit moment zijn het er 50.663.
Om het gebruiksgemak te vergroten zullen aanbestedingsberichten niet meer worden getoond in de centrale inbox. U vindt ze vanaf woensdagavond 4 augustus alleen nog door naar de aanbesteding te gaan.
Ieder halfjaar publiceert TenderNed de gegevens uit het aankondigingenplatform als dataset, zodat u ze gemakkelijk kunt gebruiken voor analyses. De dataset van het eerste halfjaar van 2021 is nu beschikbaar.
Voor TenderNed hoeft u niet te upgraden naar eH3. De applicatie blijft toegankelijk met niveau 2.
Vanaf woensdagavond 12 mei, 18:00 uur verschijnen aankondigingen niet meer direct op TenderNed, maar maximaal 48 uur na verzending aan TED.
De commerciële aanbestedingsplatforms (Tsenders) zijn momenteel aan het testen. Als deze tests goed verlopen, dan zal de wijziging ingaan op woensdagavond 12 mei.
TenderNed voldoet nog steeds aan de eisen voor het ISO 27001-certificaat, een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging.
In oktober 2023 staat de implementatie van de nieuwe formulieren gepland, de zogeheten eForms. We hebben de eerste overleggen afgerond. En zijn gestart met een analyse van de technische impact.
Eerder meldden we dat vanaf midden april aankondigingen niet meer direct op TenderNed verschijnen. We hebben besloten deze wijziging uit te stellen tot midden mei.
Om het zoeken naar de juiste informatie makkelijker te maken hebben we labels toegevoegd aan de zoekresultaten.
De site heeft een nieuw design: meer kleur, beeld en een andere indeling van pagina’s. De inhoud en structuur zijn grotendeels gelijk gebleven.
Vanaf medio mei verschijnen aankondigingen niet meer direct op TenderNed, maar maximaal 48 uur na verzending aan TED.
De modernisering van de applicatie gaat voorspoedig. We hebben inmiddels ruim 200 van 255 schermen voor aanbestedende diensten gedaan. Deze schermen zijn opnieuw ontworpen, soms is de interactie aangepast, enkele schermen zijn verwijderd.
Ieder halfjaar publiceert PIANOo de gegevens uit het aankondigingenplatform als dataset, zodat u ze gemakkelijk kunt gebruiken voor analyses. De dataset van 2020 is nu beschikbaar.
Sinds april 2020 is zowel het aantal geregistreerde ondernemingen, als het aantal gebruikersaccounts in TenderNed zeer sterk toegenomen.
Iedere twee maanden sturen we een nieuwsbrief met tips, instructies, en wijzigingen in de app. Nuttige informatie voor ervaren gebruikers van TenderNed, maar ook als u net een account heeft, of slechts af en toe inlogt. Meld u aan en blijf ook op de hoogte.
Vanaf 2 november 2020 kunt u uw vragen aan TenderNed ook stellen via een live chatfunctie.
Vanaf 28 oktober (18:00u) krijgen nieuwe gebruikers die zich registreren met eHerkenning, en waarvan de onderneming al eerder is geregistreerd in TenderNed, de rol van Procesleider. Eerder werden zij Gastlid, een rol met beperkte rechten.
Ervaart u problemen bij het gebruik van Safari? Gebruik dan een van de andere browsers.
Ieder halfjaar publiceert PIANOo de gegevens uit het aankondigingenplatform als dataset, zodat u ze gemakkelijk kunt gebruiken voor analyses. In de eerste dataset van 2020 is de impact van Corona zichtbaar, er waren dit halfjaar meer rectificaties en vroegtijdige beëindigingen.
Op 8 juli is het registreren van een aanbestedende dienst vernieuwd. Daarmee is het nu voor al onze gebruikers duidelijker en eenvoudiger om in te loggen en te registreren.
Voortaan is het mogelijk om tijdens een telefoongesprek uw scherm te delen met de Servicedeskmedewerker.
Bekijk het effect van de coronacrisis op lopende en nieuwe aanbestedingen
Ook in de derde week na de verscherpte coronamaatregelen werden meer lopende aanbestedingen aangepast dan voor de crisis. Verder is het beeld normaal.
Bedrijfsleven en overheid roepen aanbestedende diensten op om hun opdrachten en aanbestedingen zo veel mogelijk door te laten lopen. Daar lijken ze gehoor aan te geven.
Veel overheden gaven vorige week gehoor aan de oproep om kritisch te kijken naar de termijnen in hun lopende aanbestedingen en deze waar mogelijk te verlengen.
PIANOo adviseert aanbestedende diensten hun lopende aanbestedingen te bekijken en te bepalen of de coronacrisis invloed heeft op hun aanbestedingsprocedures.
TenderNed voldoet nog steeds aan de eisen voor het ISO 27001-certificaat, een wereldwijd erkende norm op het gebied van informatiebeveiliging. Dat heeft een externe auditor vastgesteld.
Naar aanleiding van vragen in de Tweede Kamer geeft PIANOo aanbevelingen hoe voorbehouden opdrachten beter vindbaar kunnen worden gemaakt. En hoe ondernemers ze vervolgens beter kunnen vinden.
Woensdagavond 11 maart krijgt de pagina Mijn aanbestedingen een ander uiterlijk. Dit is de eerste vernieuwde pagina voor aanbestedende diensten. De komende maanden wordt ook deze kant van TenderNed helemaal vernieuwd, de meeste schermen voor ondernemers zijn al klaar.
Omdat we willen dat u TenderNed goed en veilig kunt gebruiken, is de applicatie vanaf midden maart niet meer toegankelijk via Internet Explorer (IE). Internet Explorer is sterk verouderd en wordt door eigenaar Microsoft niet langer ondersteund.
Het TenderNed-inlogscherm is veranderd. Vanaf 5 februari gaat u via de homepage naar het juiste tabblad en logt daar in. De manier waarop u inlogt is niet veranderd. Ondernemers doen dat altijd met eHerkenning. Alle anderen gebruiken hun gebruikersnaam en wachtwoord.