Hoe kan aanbesteden bijdragen aan een meer duurzame, sociale en inclusieve maatschappij zónder dat het meer regeltjes en kosten met zich meebrengt? Hans Minkes, senior adviseur bij TenderNed, praatte mee over dit en andere belangrijke vraagstukken op de derde editie van International Open and Sustainable Public Procurement Conference die op 12 en 13 september 2024 plaatsvond in Rome.
Resultaat, data en impact
De conferentie, georganiseerd door ANAC (nationale anti-corruptie autoriteit van Italië), KPP (Albanese commissie voor openbare aanbestedingen) en non-profit organisatie Open Contraction Partnership, bracht zo’n 100 leiders samen van onder meer overheden, Europese instellingen en de academische wereld.
De deelnemers wisselden 2 volle dagen ideeën uit om Europese aanbesteden meer resultaat-, data- en impactgedreven te maken. Met als achterliggend doel om via overheidsopdrachten nationaal en Europees overheidsbeleid uit te voeren, bij te dragen aan economische en sociale ontwikkeling en het verbeteren van het welzijn van inwoners van de EU.
Aanbesteden 2.0
Gustavo Piga (Universiteit Rome) constateert op de eerste dag van de conferentie dat, na de EU-richtlijn over publieke inkoop uit 2014, er 10 jaar later nog geen grote voortgang is geboekt. Een tekort aan deskundigen bij zowel de overheden als bij de bedrijven is daar debet aan. Dit terwijl elke euro uitgegeven aan professionaliteit, het tienvoudige opbrengt. Het heeft dan ook de hoogste prioriteit om met elkaar de volgende stap te zetten: "Next generation procurement", het thema van deze conferentie. Daar is politieke steun, samenwerking met externe stakeholders (burgers, bedrijven, belangenorganisaties, universiteiten en andere kennisinstituten) en investeren in deskundig personeel voor nodig.
Gustavo ziet lidstaat Nederland als positieve uitschieter op het gebied van kennisdeling vanwege PIANOo, expertisecentrum aanbesteden. Uit informele gesprekken tijdens de pauze blijkt dat meerdere lidstaten een soortgelijk instrument hebben, maar blijkbaar staat PIANOo goed op de kaart.
Belang van contractmanagement
Rolf Valenteijn, manager inkoop- en aanbestedingsbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is uitgenodigd voor de paneldiscussie “How to unlock social value in procurement”. Rolf legt hierin de nadruk op het belang van contractmanagement en het daarin meetbaar maken van de resultaten. Ook op dit punt ontvangt Nederland een compliment, omdat we in Europa voorloper zijn bij het meetbaar maken van maatschappelijk verantwoord inkopen.
Goede data-architectuur
Hans Minkes voert namens TenderNed het woord tijdens de sessie “Getting data architecture right”. Hij wordt vergezeld door Felix Zimmermann (ministerie van Binnenlandse Zaken van Duitsland) en Trexyl Chua Miranda (UNOPS).
Hans benadrukt dat de data-architectuur van TenderNed op orde is, maar dat een goede data-architectuur en het delen van deze data niet voldoende zijn voor verdere professionalisering van het aanbesteden. Hij geeft 3 tips ter aanvulling:
- Leer je gebruikers data lezen door bijvoorbeeld het geven van instructies
- Controleer je data door analyses van derden te factchecken
- Creëer toegevoegde waarde door middel van dashboards, rapportages en het delen van analyses
Vooruitgang door AI en data
Op het congres komt de toegevoegde waarde van AI en data bij het behalen van vooruitgang regelmatig ter sprake. Zo wordt in Finland een chatbot gebruikt voor juridische vraagstukken. Een interessant concept dat mogelijk ook in Nederland van toegevoegde waarde kan zijn.
In de afsluitende paneldiscussie wordt door Isabel Da Rosa (IMPIC) en Giuseppe Busia (ANAC) benadrukt dat de negatieve tendens rondom aanbesteden een belangrijk aandachtspunt is en dat een gezamenlijke communicatiestrategie een belangrijk wapen is om dit te bevechten.
Gezamenlijke visie en aanpak
Tijdens de intensieve, maar succesvolle conferentie kwamen de deelnemers tot een gezamenlijke visie voor de volgende generatie inkopers. Speerpunten hierin zijn:
- EU-beleid voor inkopen met impact
- Investeren in kennis
- Expertise en internationale samenwerking bij het aangaan van de vele uitdagingen
Zodra de visie definitief is vastgesteld, delen we deze op onze website.