TenderNed ontwikkelt rapportagetool voor aanbestedende diensten

Nieuws | 3 april 2023

Samen met onze gebruikersgroep hebben we de eerste versie uitgedacht voor een rapportagetool. Hiermee draaien aanbestedende diensten eenvoudig rapportages uit van de eigen aanbestedingsdata. In juni starten we met de bouw van de tool. We geven alvast een voorproefje van de mogelijkheden.

Eenvoudig rapportages uitdraaien

Nog dit jaar kunnen aanbestedende diensten gebruikmaken van de TenderNed-rapportagetool. De tool maakt het mogelijk om met een paar muisklikken sturingsinformatie te halen uit de eigen aanbestedingsdata. Met name voor kleinere aanbestedende diensten is dit een uitkomst, omdat zij vaak niet de beschikking hebben over een data-analist en tools voor het verwerken en analyseren van data.

Halverwege 2023 brengen we gefaseerd de eerste versie live waarmee aanbestedende diensten zes rapportage kunnen draaien.

Rapportage 1: Voorbereiding op een aanbesteding

Deze rapportage ondersteunt aanbestedende diensten bij het maken van keuzes in het voortraject, zoals de toe te passen procedure, het opstellen van de gunningscriteria en het kiezen van het juiste moment om de opdracht in de markt te zetten.

Rapportage 2: Ondernemers selecteren voor een onderhandse procedure

Met behulp van deze rapportage kunnen aanbestedende diensten beter afwegen welke ondernemingen zij willen uitnodigen in een onderhandse procedure. Heeft de aanbestedende dienst nog niet voldoende ondernemers op het oog, dan geeft de rapportage ‘Voorbereiding op een aanbesteding’ hierin sturing.

Rapportage 3: Onderneming analyseren

Deze rapportage geeft inzicht in de betrokkenheid van een onderneming bij de aanbestedende dienst. Bijvoorbeeld: Lopen er al contracten, en zo ja, welke? Hoe vaak schrijft de onderneming in en wat is het gunningspercentage.

Rapportage 4: Effect failliete ondernemer

Wat als een bij de aanbestedende dienst betrokken onderneming failliet gaat? Deze rapportage geeft dan onder meer inzicht in welke contracten er lopen.

Rapportage 5: Valideren op rechtmatigheid

Deze rapportage maakt duidelijk hoe rechtmatig de aanbestedende dienst zijn aanbestedingen uitvoert. Een dashboard brengt in beeld of sommige ondernemers (onbewust) worden bevoordeeld of juist benadeeld.

Rapportage 6: Doorlooptijden

Met deze rapportage krijgen aanbestedende diensten inzicht in de (gemiddelde) doorlooptijd van hun aanbestedingen. Handig bij het plannen van toekomstige aanbestedingen.

Uitbreiden en doorontwikkelen

De komende jaren breiden we de rapportagemogelijkheden verder uit. Van meer rapportages en filters tot meer gebruikersgemak en benchmarking. In een later stadium stellen we de rapportagetechniek ook beschikbaar voor ondernemers.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie over de planning. 

Tip

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een update over de ontwikkelingen in TenderNed in uw mailbox.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl