Kwaliteitsrapport TenderNed

Nieuws | 14 februari 2022

Sinds 2015 laten we eens in de 3 jaar de kwaliteit van onze applicatie onderzoeken door Software Improvement Group (SIG). De code wordt dan onder meer beoordeeld op onderhoudbaarheid, security en ontwikkelmethodiek. SIG heeft ons vandaag officieel laten weten dat we 3,3 van de 5 sterren in de wacht hebben gesleept. Daarmee scoren we boven het marktgemiddelde.

2015: Onder marktgemiddeld

In 2015 onderzocht SIG voor het eerst de kwaliteit van de software van TenderNed. Hieruit kwam naar voren dat een grondige herziening noodzakelijk was. De SEAM-code die we destijds gebruikten, kon veiligheidsrisico’s gaan opleveren. Ook scoorde de applicatie onder het marktgemiddelde op onderhoudbaarheid. Hetzelfde jaar nog zijn we gestart met het opvolgen van de adviezen en het uitfaseren van SEAM.

2018: Marktgemiddeld

Om te toetsten of we TenderNed effectief aan het verbeteren waren, lieten we SIG in 2018 opnieuw naar de code kijken. De uitkomsten waren positief:

  • TenderNed scoorde op alle onderdelen marktgemiddeld.
  • De kwaliteit van de code steeg van 2 naar 2,7 sterren (5 sterren is het hoogst haalbare).
  • De onderhoudbaarheid was sterk verbeterd en voor meer dan de helft teruggebracht.

Dat de rapportcijfers hoger waren geworden, zagen we ook terug in de praktijk. Doordat de applicatie beter werkte, kreeg de servicedesk minder telefoontjes. Ook konden de ontwikkelaars sneller nieuwe functionaliteiten opleveren en bugs oplossen. Maar goed vonden we nog niet goed genoeg.

2021: TenderNed scoort boven het marktgemiddelde

Sinds december 2018 werkten we scherm voor scherm aan een nieuw design, nieuwe functionaliteiten en een betere gebruikservaring. Eind 2021 was de verbouwing klaar. We vroegen SIG nogmaals de kwaliteit te meten. De resultaten zijn boven verwachting:

  • De kwaliteit is gestegen naar 3,3 sterren, wat een uitzonderlijke score is voor dit soort grote applicaties. En de verwachting is dat deze score de komende tijd alleen maar hoger wordt.
  • De omvang van TenderNed is met 1/3 afgenomen sinds 2019. Hierdoor is de onderhoudbaarheid nog meer verbeterd.
  • De gebruikte technologieën zijn modern en toekomstbestendig.
  • TenderNed hanteert 90% van de geadviseerde best practices door SIG.
  • Op het gebied van security scoort de applicatie een dikke voldoende (4 van de 5 sterren).

Ook onze gebruikers hebben we naar hun mening gevraagd. Bijna 80% van de deelnemers is tevreden over de algemene ervaring van de modernisering. Met veel zin kijken we naar de toekomst. We gaan onze functionaliteiten breder afstemmen op de inkoopketen en willen het gebruikersgemak verbeteren.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl