Voordelen onderhands aanbesteden via TenderNed

Nieuws | 12 oktober 2023

Niet alle aanbestedende diensten weten dat een onderhandse procedure volledig via TenderNed kan worden uitgevoerd. En dat terwijl dit de meestgebruikte procedure is. Ontdek wat de voordelen zijn van onderhands aanbesteden via TenderNed.

Voorbeeld uit de praktijk

Mario van den Berg is senior inkoopmedewerker bij de gemeente Zoetermeer. Al meer dan 100 keer voerde hij een onderhandse procedure uit via TenderNed.

Waarom kiest gemeente Zoetermeer zo vaak voor deze procedure?

‘De manier waarop we aanbesteden, bepalen we op basis van ons inkoopbeleid en de gids Proportionaliteit. Diensten en leveringen onder de drempel, maar boven de €70.000 besteden wij meervoudig onderhands aan. Ook werken waarvan de waarde onder de €3 miljoen bedragen, gaan bij ons via een onderhandse aanbesteding.’

Wat zijn de voordelen om TenderNed te gebruiken bij een onderhandse aanbesteding?

‘Onderhands aanbesteden via de applicatie van TenderNed biedt verschillende voordelen. Allereerst ben ik zeer te spreken over de kluissluiting. Die functionaliteit zorgt ervoor dat een deadline ook echt een deadline is.

Daarnaast heeft de applicatie een koppeling met de MVI-zelfevaluatietool. We moeten alle MVI-criteria (criteria voor maatschappelijk verantwoord inkopen) bijhouden en de TenderNed-applicatie vult het grootste deel van de gegevens daar automatisch in. Het scheelt enorm dat ik de informatie niet dubbel hoef in te vullen. Erg efficiënt!

Verder zitten alle documenten van de aanbesteding in één systeem. Daardoor loop je niet het risico dat je informatie kwijtraakt. Bij aanbestedingen via de e-mail is dit veel lastiger te borgen.

En een andere fijne bijkomstigheid is dat ik al mijn teamleden kan koppelen via TenderNed. Zij worden dan ook automatisch op de hoogte gebracht als er nieuwe informatie is over een aanbesteding. Dat is veel sneller en makkelijker dan dat ze de informatie pas ontvangen wanneer ik de e-mail doorstuur.’

Meer dan 60.000 ondernemingen

Naast de hierboven genoemde voordelen biedt TenderNed nog een voordeel. Voor het versturen van de uitnodiging kan de aanbestedende dienst een selectie maken uit meer dan 60.000 geregistreerde ondernemingen. Een onderneming is vindbaar op basis van naam, KVK-nummer of vestigingsplaats. De aanbestedende dienst ziet dan ook meteen wat de mkb-classificatie van de onderneming is (micro, klein of middelgroot).

Cijfers

Handleiding onderhandse procedure

Aanbestedende diensten kunnen een enkelvoudige of meervoudige onderhandse aanbesteding volledig digitaal doorlopen via TenderNed. Hoe dit werkt leest u in de handleiding onderhandse aanbesteding via TenderNed.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl