7 opvallende aankondigingen van 2022

Nieuws | 17 januari 2023

In 2022 volgden de crisissen elkaar in rap tempo op. Dit zien we 1-op-1 terug in de aankondigingen op TenderNed. Gelukkig was het niet alleen maar kommer en kwel: maatschappelijke problemen zetten aan tot anders denken en innovatie. Crisis of niet, ook het leven van alledag gaat door.

We zetten 7 opvallende aanbestedingen van 2022 op een rij.

1. Tweedehands voertuigen

Gemeente Huizen gaat voor duurzaam en pakt de vervanging van 13 voertuigen radicaal anders aan. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk gebruikt materieel aan te schaffen: tweedehands en occasions. De gemeente houdt een marktconsultatie om hierover in gesprek te gaan met (lokale) aanbieders. ‘Ongebruikelijk maar niet onmogelijk’, valt in de omschrijving te lezen.

Opvallend

Een marktconsultatie voor gebruikte voertuigen zagen we niet eerder. De gebruikte typografie in de opdrachtomschrijving maakt de publicatie des te opvallender.

Aankondiging

Marktconsultatie voertuigen ten behoeve van S&O

2. De meeste media-aandacht

Luchthaven Schiphol bereidt een aanbesteding voor de bouw van een nieuwe terminal voor. Overigens is dit plan niet nieuw: de aanbesteding van de bouw werd in 2020 opgeschort vanwege de coronacrisis en de vliegbeperkingen.

Opvallend

Het moment van aankondigen is opvallend. De uitbreiding van de luchthaven gaat namelijk lijnrecht in tegen plannen van het kabinet, dat iets daarvoor liet weten dat het aantal vliegbewegingen eind 2023 flink naar beneden moet worden bijgesteld. Het Financieel Dagblad vond de aankondiging van Schiphol op TenderNed en schreef daarover een artikel. Veel andere media volgden en op sociale media was de verontwaardiging groot. De publicatie op TenderNed kreeg daardoor ook de meeste bezoeken van 2022 (2.702).

Aankondiging

Utiliteitsprojecten portfolio Schiphol 2022-2030

3. Nieuwe bouwcultuur

Gemeente Oirschot wil 400 woningen realiseren volgens een nieuwe bouwcultuur. Met een ontwerpprijsvraag roept de gemeente stedenbouwkundigen en (landschaps)architecten op om een stedenbouwkundige visie te ontwikkelen die de landschappelijke kwaliteiten versterkt én het beste van de mogelijkheden van biobased en natuurinclusief bouwen benut.

Opvallend

De focus van deze aanbesteding is volledig gericht op duurzame gebiedsontwikkeling volgens een nieuw innovatief proces: biobased en natuurinclusief.

Aankondiging

Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot

4. Verre bestemming

Japan organiseert in Osaka van 13 april tot 13 oktober 2025 de wereldtentoonstelling met als thema ‘Designing Future Society for Our Lives’. Hieraan nemen ongeveer 150 landen en 25 organisaties deel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht gekregen om het paviljoen te laten ontwerpen, bouwen, onderhouden en weer te ontmantelen.

Opvallend

Een verre bestemming in een aanbesteding komt weinig voor. Nederland moet in Osaka het paviljoen van de wereldtentoonstelling regelen. Logistiek is dat nogal een uitdaging. 

Aankondiging

Ontwerp en bouw Nederlands paviljoen op de Wereld Expo 2025 Osaka

5. De meeste inschrijvingen

Gemeente Amsterdam wil samen met de gemeenten Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel (DUO-gemeenten) nieuwe raamovereenkomsten sluiten voor de levering van Enkelvoudige Specialistische Jeugdhulp (ESJH).

Opvallend

Deze aanbesteding gaat de boeken in als de aanbesteding met het hoogste aantal inschrijvingen (210) dat in 2022 in een gunning is gepubliceerd. Omdat het om enkelvoudige hulp gaat, hebben waarschijnlijk veel zzp’ers ingeschreven. Dit verklaart mogelijk het hoge aantal inschrijvingen.

Aankondiging

Enkelvoudige Specialistische Jeugdhulp Amsterdam + DUO-gemeenten

6. Duurzaam, circulair en flexibel

Ook de gemeente Amsterdam gaat voor duurzaam. Schoolbesturen, marktpartijen en de gemeente gaan samenwerken om de komende 10 jaar minimaal 9 duurzame, circulaire en flexibele schoolgebouwen te realiseren.

Opvallend

Gemeente Amsterdam gebruikt voor deze aanbesteding het innovatiepartnerschap. Deze procedure is in de afgelopen 5 jaar maar zo’n 12 keer gebruikt. Nieuw is dat getracht wordt duurzaamheid via het innovatiepartnerschap aan te jagen.

Aankondiging

Innovatiepartnerschap (IPS) Schoolgebouwen gemeente Amsterdam

7. Crisis, crisis en nog eens crisis

Oorlog, energiecrisis, stikstofcrisis, klimaatcrisis, huizencrisis, vluchtelingencrisis, het laatste staartje van de coronacrisis… Een greep uit de aankondigingen die rechtstreeks verband houden met een crisis:

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl