De 5 meestgemaakte fouten door ondernemers in een aanbesteding. En hoe u ze voorkomt.

Nieuws | 26 oktober 2023

Het gaat wel eens mis in een aanbesteding. Gelukkig leren we van onze fouten en van die van anderen. Ontdek welke 5 fouten ondernemers het vaakst maken. En hoe u voorkomt dat het bij u misgaat.

1. Wachten tot het laatste moment met het versturen van de offerte

Neem geen onnodig risico door pas vlak voor de deadline uw aanmelding of inschrijving te versturen. Zorg dat u ruim de tijd neemt om alle stappen te doorlopen van de aanbesteding.
Zo voorkomt u dat een opdracht misloopt, door tijdnood of onvoorziene omstandigheden, zoals een storing bij uw eHerkenningsleverancier.

Heeft u uw offerte verstuurd? U kunt deze nog tot de deadline van de kluissluiting intrekken, wijzigen en opnieuw insturen.

2. De aanmelding of inschrijving niet goed controleren

Bij onze servicedesk horen we regelmatig van ondernemers dat ze onverwacht zijn uitgesloten van deelname aan een aanbesteding. Dit komt dan vaak doordat hun aanmelding of inschrijving niet compleet is, bijvoorbeeld omdat er een document ontbreekt.

Check daarom of u alle gevraagde informatie en documenten heeft aangeleverd en laat een tweede persoon meekijken. Is het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) terug te vinden onder de documenten? Zijn alle eisen en criteria beantwoord? Ontbreekt er toch iets? Dan kunt u dit nog corrigeren tot aan de deadline.

3. De offerte is niet verstuurd

Het komt ook voor dat de offerte niet is verstuurd. Het lijkt een open deur, maar vergeet niet om uw aanmelding of inschrijving daadwerkelijk te versturen. Dit is de laatste taak in het dashboard van de aanbesteding. U heeft zich pas aangemeld of ingeschreven als:

  • de voortgangsbalk bovenin uw scherm volledig is gevuld.
  • u een bewijs van aanmelding/inschrijving heeft ontvangen in uw berichtenbox.

4. Een gewijzigd eHerkenningsmiddel is gekoppeld aan een nieuw gebruikersaccount

Als er iets wijzigt aan uw eHerkenningsmiddel dan moet u het opnieuw koppelen aan TenderNed. Daarna kunt u er weer mee inloggen.

Het is hierbij belangrijk dat u het opnieuw koppelt aan uw bestaande gebruikersaccount in TenderNed. U behoudt dan uw autorisatierol en blijft toegang houden tot uw eerder ontvangen berichten. Kiest u ervoor om een nieuw gebruikersaccount aan te maken, dan krijgt u mogelijk een lagere autorisatie rol en ziet u uw eerder ontvangen berichten niet meer.

5. Er is geen lokaal beheerder aanwezig

Is er binnen uw onderneming maar één gebruiker met de autorisatierol van lokaal beheerder? Bij afwezigheid van deze lokaal beheerder kunnen bepaalde handelingen niet uitgevoerd worden in TenderNed.

Alleen een lokaal beheerder kan de autorisatierollen van andere gebruikers wijzigen, de organisatiegegevens aanpassen of een uitnodiging voor een onderhandse aanbesteding accepteren. Wij adviseren om minimaal twee gebruikers de rol van lokaal beheerder te geven. Zorg er ook voor dat bij uitdiensttreding de rol wordt overgedragen.

Hulp nodig?

Ondervindt u problemen met het gebruik van TenderNed? Kijk dan eerst of de informatie op onze website u kan helpen. Bekijk bijvoorbeeld de uitgebreide handleiding, de veelgestelde vragen of de tips. U kunt ook een training volgen om TenderNed (beter) te leren gebruiken en aanbestedingen te vinden.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl