TenderNed heeft een melding ontvangen van een ondernemer die vermoedt dat er misbruik wordt gemaakt van bepaalde openbare gegevens uit de publicaties van gegunde opdrachten. We adviseren u voorzorgsmaatregelen te nemen om fraude te voorkomen.
Recente fraudepoging
De ondernemer ontving een bericht van iemand die zich voordeed als medewerker van een aanbestedende dienst waarvan de onderneming recent een aanbesteding gegund kreeg. Hierin werd verzocht eventuele openstaande facturen bij de aanbestedende dienst als pdf te mailen. Als reden werd vermeld dat er binnenkort een nieuwe betalingsronde start en zo de openstaande posten tijdig afgehandeld kunnen worden.
In werkelijkheid was het bericht niet afkomstig van de aanbestedende dienst. De ondernemer heeft het ernstige vermoeden dat de fraudeur geprobeerd heeft facturen te bemachtigen om vervolgens het rekeningnummer op de factuur te wijzigen of andere factuurfraude te plegen.
Eerdere fraudepoging
In juli 2023 kwam er ook al een melding van een fraudepoging bij ons binnen. Een aanbestedende dienst ontving toen een nepfactuur uit naam van een onderneming die onlangs een aanbesteding gegund kreeg. Gelukkig had de aanbestedende dienst ook op tijd door dat er iets niet klopte, waardoor de fraudepoging mislukte.
Krijgt u ook te maken met (een poging tot) fraude? Meld het ons via functioneelbeheer@tenderned.nl.
Transparantie is grondbeginsel
Transparantie is een van de 4 beginselen van Europees aanbesteden. Transparantie is ook een van de 7 basisprincipes van de TenderNed-applicatie. Doordat aanbestedende diensten eenduidig en open communiceren, is het voor elke ondernemer duidelijk wat er gevraagd wordt. En door het aanbestedingsproces openbaar te houden, is het voor iedereen inzichtelijk wat er met belastinggeld gebeurt. Een vervelend gevolg is dat kwaadwillenden met bepaalde gegevens aan de haal gaan.