Aanbesteding van de maand: april 2024

Nieuws | 10 mei 2024

We zoeken elke maand een opvallende aanbesteding voor u uit. Deze maand kijken we naar een aanbesteding van de provincie Zeeland voor het bestrijden van nesten van de Aziatische hoornaar.

Bestrijden én beschermen

Op 3 april 2024 kondigde de provincie Zeeland de opdracht Bestrijding nesten van Aziatische hoornaar aan. Hiermee gaat de provincie strijd aan met de Aziatische hoornaar, die sinds een aantal jaren in Nederland wordt aangetroffen.

Het is de bedoeling om in 3 jaar tijd de populatiegroei te remmen. Niet vanwege een tekort aan nesten, maar om honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten te beschermen. De Aziatische hoornaar is namelijk schadelijk voor hen en kan daarnaast vervelend zijn voor mensen. Een steek van deze exoot schijnt namelijk een stuk pijnlijker te zijn dan die van zijn kleine neefje de wesp.

Net op (zomer)tijd

Als alles volgens plan verloopt gaat het raamcontract dat uit de aanbesteding volgt in op 1 juli 2024. Net voordat de zomer begint en de Aziatische hoornaar een groter stulpje gaat maken. Hoog in de bomen, waar het nest vanaf de grond moeilijk is te zien. De exotische hoornaar is een echte lastpak, want zijn voorjaarsnest is niet te onderscheiden van dat van de Europese hoornaar…

Krimp

Provincie Zeeland zet met het raamcontract in op een afname van het aantal nesten en daarmee het indammen van de populatie. Dit zien we ook terug in de budgettering:

  • €300.000 voor het eerste jaar
  • €150.000 voor het tweede jaar
  • €50.000 voor het derde jaar

Handje helpen

Helpen met de bestrijding van deze exoot? Leer de Aziatische hoornaar herkennen en doe melding bij het Meldpunt Aziatische Hoornaar.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl