Vinden en gevonden worden

Dagelijks verschijnen op het aankondigingenplatform van TenderNed tientallen aankondigingen in verschillende branches en regio’s. Hoe vindt u als onderneming relevante aankondigingen? Hoe zorgt u als aanbestedende dienst dat uw aanbestedingen gevonden worden? De belangrijkste tips op een rij. 

Zoeken op het aankondigingenplatform

In het Aankondigingenplatform van TenderNed vindt u alle openbare aankondigingen van Nederlandse aanbestedingen. Het gaat dan om zowel aanbestedingen boven de Europese drempelwaarden, als nationale opdrachten die aanbestedende diensten openbaar aanbesteden. Het aankondigingenplatform toont automatisch alle (type) aankondigingen die het afgelopen jaar zijn gepubliceerd. Door de filters in te stellen kunt u deze zoekopdracht vergroten of verfijnen.

Aankondigenplatform op Tenderned.nl

Filters aankondigingenplatform

Tips voor betere zoekresultaten

Alleen opdrachten zoeken waarvoor u zich nog kunt inschrijven

In het aankondigingenplatform op TenderNed vindt u naast aankondigingen van opdrachten ook aankondigingen van gunningen, rectificaties en andere aankondigingen die aanbestedende diensten verplicht of vrijwillig publiceren. Wilt u opdrachten waarop u kunt aanmelden of inschrijven? Selecteer dan in het aankondigingenplatform
bij het filter ‘Sluitingsdatum’ een periode die in de toekomst ligt.

U krijgt dan alleen (voor)aankondigingen van opdrachten te zien waarvoor u zich nog kunt aanmelden of inschrijven.

Gebruik een spatie en dubbele aanhalingstekens als u op meerdere zoektermen wilt zoeken in aankondigingen

Wilt u op meerdere afzonderlijke zoektermen zoeken in de aankondigingen, zorg dan dat de woorden gescheiden worden met een spatie (of met een ‘+’) en niet met een komma. Wilt u zoeken op een specifieke volgorde van woorden, plaats de woorden dan tussen dubbele aanhalingstekens (“”). Bij het zoeken wordt geen rekening gehouden met hoofdletters.

Uw voorkeuren opslaan in een interesseprofiel

Wilt u uw gekozen filters opslaan? Registreer u dan als gebruiker en sla de filters op in een interesseprofiel (Zie Instellingen). Als u bent ingelogd, kunt u dit interesseprofiel laden in het aankondigingenplatform. Het aankondigingenplatform ziet er anders uit omdat u bent ingelogd, maar de inhoud (aankondigingen) is hetzelfde. Binnen de applicatie kunt u op het aankondigingenplatform ook filteren op of het een nationale of Europese procedure is en of de publicatie in het Nederlands of Engels is opgesteld.

 

Uw voorkeuren opslaan in een interesseprofiel

 

U kunt uw account zo instellen dat u per mail automatisch attenderingen ontvangt van nieuwe aankondigingen die voldoen aan uw interesseprofiel. U bepaalt zelf hoe vaak u attenderingen wilt ontvangen: direct of dagelijks.

Interesseprofiel overnemen op het aankondigingenplatform

Heeft u uw zoekvoorkeuren opgeslagen in een interesseprofiel, dan kunt u dit interesseprofiel laden in het aankondigingenplatform. Hiervoor logt u eerst in op de applicatie van TenderNed. Het aankondigingenplatform ziet er dan anders uit, de inhoud (aankondigingen) is hetzelfde.

Combineer een zoekterm en een CPV-code

Bent u op zoek naar een specifiek soort opdrachten, dan kunt u in uw interesseprofiel een of meerdere zoektermen opnemen. Combineer deze echter altijd met een of meerdere specifieke CPV-codes, om het aantal resultaten zo veel mogelijk te beperken tot voor u relevante sectoren.  

Beperk u niet tot één CPV-code

CPV-codes zijn opgedeeld in (algemene) hoofdcategorieën met onderliggende (meer specifieke) categorieën. Hoe lager in de ‘hiërarchie’ u een CPV-code selecteert, hoe specifieker maar ook geringer de zoekresultaten zullen zijn. Het resultaat is afhankelijk van de CPV-code die een aanbestedende dienst selecteert. Wij adviseren u daarom in uw interesseprofiel meerdere CPV-codes of een hoofdcategorie te selecteren. U kunt ook het aankondigingenplatform raadplegen om te bekijken welke CPV-codes het meest gebruikt worden in voor u relevante aankondigingen.

Uw aanbesteding beter vindbaar maken

Als aanbestedende dienst wilt u dat uw aanbesteding wordt gevonden door de juiste ondernemingen.

Tips om uw aankondigingen beter vindbaar te maken

Geef uw aanbesteding een begrijpelijke en uitnodigende naam.

De naam van uw aanbesteding is het meest prominente onderdeel van uw aankondiging in de zoekresultaten van een onderneming. Zorg daarom dat deze begrijpelijk en uitnodigend is voor potentiële inschrijvers. Wij adviseren u in ieder geval het onderwerp van de opdracht op te nemen in de naam. De volgende zaken kunt u daarom beter niet opnemen in de naam van uw aanbesteding:

  • Dat het om een Europese aanbesteding gaat. TenderNed geeft dit al aan.
  • Welke type procedure u volgt. Dit staat al op het aankondigingenplatform van TenderNed.
  • Welke type opdracht het betreft: Werken, Diensten of Leveringen. Dit staat al op het aankondigingenplatform van TenderNed. 
  • De naam van uw aanbestedende dienst. Die wordt namelijk al weergegeven achter de naam van de aanbesteding.
  • Afkortingen. Voor uw eigen organisatie wellicht bekend, maar voor inschrijvers roepen ze vaak onduidelijkheid op. 
  • Interne referentienummers.

Neem trefwoorden op die aanvullend zijn op de inhoud van uw aanbesteding

Om uw aanbesteding beter vindbaar te maken, heeft u als aanbestedende dienst de mogelijkheid om bij  ‘Uitgebreide kenmerken’ aanvullende trefwoorden op te nemen. Een ondernemer kan bij het zoeken naar opdrachten één of meerdere zoekwoorden invullen. Deze zoekwoorden worden vergeleken met de inhoud van de publicatie, zoals de titel of de korte omschrijving, en de trefwoorden. Zorg dat de gehanteerde trefwoorden  aanvullend zijn en niet identiek aan de titel en korte omschrijving.

Meer informatie
Aanbestedingen vinden

Naar boven