TenderNed

Registreren en eHerkenning

Als geregistreerde gebruiker kunt u op TenderNed opdrachten zoeken en een interesseprofiel aanmaken zodat u automatisch geattendeerd wordt op interessante opdrachten. Wilt u namens uw onderneming inschrijven op een aanbesteding, dan registreert u naast uzelf ook uw onderneming. Hiervoor heeft u een eHerkenningsmiddel nodig. Uw eHerkenningsmiddel gebruikt u vervolgens als persoonlijk inlogmiddel voor TenderNed. Voor het inloggen en registreren op TenderNed heeft u minimaal betrouwbaarheidsniveau eHerkenning 2 nodig. Eén eHerkenningsmiddel is voldoende om u in TenderNed aan meerdere ondernemingen te koppelen. Buitenlandse ondernemingen registreren zich zonder eHerkenning.

1. Gebruikersaccount (koppelen aan uw onderneming)

Als geregistreerde gebruiker zonder gekoppelde organisatie kunt u:

  • aanbestedingen raadplegen en documenten downloaden.
  • een interesseprofiel instellen en u dagelijks laten attenderen op interessante aanbestedingen.
  • interesse tonen in aanbestedingen, zodat u automatisch geïnformeerd wordt over wijzigingen in de betreffende aanbesteding (nieuw gepubliceerde aankondigingen of documenten).

Wilt u reageren of inschrijven op een aanbesteding, koppel uw gebruikersaccount dan aan uw onderneming met een eHerkenningsmiddel. Hiervoor logt u eerst in met uw gebruikersaccount en koppelt u bij Instellingen/Mijn organisaties uw eHerkenningsmiddel aan uw account. Zie het Stappenplan koppelen eHerkenning aan een TenderNed account.

Bent u de eerste gebruiker namens uw onderneming, dan wordt u automatisch lokaal beheerder. Bent u niet de eerste gebruiker, dan krijgt u de rol van gastlid. De lokaal beheerder van uw onderneming kan deze rol voor u aanpassen.

2. Direct uzelf en uw onderneming registeren met eHerkenning

Bent u nog niet als gebruiker geregistreerd en heeft u een eHerkenningsmiddel? Dan kunt u zowel uzelf als uw onderneming in een keer registreren. U kunt dan direct aan de slag namens uw onderneming. Bent u de eerste gebruiker namens uw onderneming, dan wordt u automatisch lokaal beheerder. Bent u niet de eerste gebruiker, dan krijgt u de rol van gastlid. U kunt dan alleen de gegevens van uw organisatie inzien en, wanneer u bent toegevoegd aan het aanbestedingsteam, gegevens van een aanbesteding. De lokaal beheerder van uw onderneming kan deze rol voor u aanpassen.

Zie ook het Stappenplan registreren met eHerkenning voor nieuwe gebruikers

3. Buitenlandse onderneming registreren

Is uw onderneming niet in Nederland gevestigd, dan kunt u geen eHerkenningsmiddel aanvragen. Registreer u dan eerst als gebruiker. Zodra u bent ingelogd met uw gebruikersaccount, kunt u in het menu ‘Mijn organisatie‘ een ‘Buitenlandse onderneming toevoegen‘. Na goedkeuring van uw registratie stuurt de Servicedesk TenderNed binnen 1 werkdag een activeringscode. Deze heeft u nodig om uw registratie af te ronden. Hierna kunt u aan de slag in TenderNed.

Veelgestelde vragen over eHerkenning

Wat is eHerkenning?

eHerkenning regelt de digitale herkenning (authenticatie) en controleert de digitale bevoegdheid (autorisatie) van personen die online een dienst bij de overheid willen afnemen. Simpel gezegd: eHerkenning controleert of u bent wie u zegt dat u bent, en of u mag doen wat u doet.

In TenderNed wordt eHerkenning gebruikt voor registreren en inloggen door ondernemers. Iedere medewerker van een onderneming heeft een persoonsgebonden eHerkenningsmiddel nodig, met minimaal betrouwbaarheidsniveau 2.

Hoe schaf ik een eHerkenningsmiddel aan?

Een eHerkenningsmiddel schaft u aan bij een erkende leveranciers. Op de site van eHerkenning vindt u een stappenplan van de keuzes die u moet maken bij de aanschaf van eHerkenning. Daarna kunt u een erkende leverancier kiezen uit de Keuzematrix leveranciers.

eHerkenning aanvragen duurt gemiddeld 1-5 werkdagen. Sommige eHerkenningsleveranciers hanteren spoedprocedures voor aanvragers, die nog dezelfde dag eHerkenning nodig hebben. Hieraan zijn mogelijk extra kosten en specifieke voorwaarden verbonden.

eHerkenningsmiddelen en de daaraan gekoppelde machtigingen zijn persoonsgebonden en mogen niet worden overgedragen aan een collega.

De kosten voor aanschaf en gebruik variëren per middel en betrouwbaarheidsniveau. Voor inloggen op TenderNed is minimaal eHerkenning 2 vereist. Ook met een eHerkenningsmiddel met een hoger betrouwbaarheidsniveau (2+, 3 of 4) kunt u inloggen op TenderNed.
Let op: het betrouwbaarheidsniveau van uw eHerkenningsmiddel bepaalt de manier waarop u op TenderNed inlogt. Niveau 2 vraagt alleen een gebruikersnaam en wachtwoord, niveau 2+ vraagt een extra TAN-code die u ontvangt via een token of sms (dat verschilt per leverancier)

Moet ik eHerkenning hebben voor alle ondernemingen waaraan ik ben gekoppeld?

Nee, gebruikers die voor meerdere ondernemingen werken, zoals ondernemers met meerdere BV’s en adviseurs, hoeven slechts voor één onderneming een eHerkenningsmiddel te koppelen, om toegang te hebben tot al hun ondernemingen in TenderNed. Wij adviseren u het eHerkenningsmiddel te koppelen aan de onderneming waarvoor u TenderNed het meest gebruikt.

Hoe ontkoppel ik een eHerkenningsmiddel van mijn TenderNed-account?

In het menu van de applicatie Kiest u voor Mijn organisaties > Instellingen. Achter de organisatie in kwestie selecteert u de optie 'Ontkoppelen'. Door de ontkoppeling heeft u geen toegang meer tot de gegevens van de desbetreffende onderneming(en). Uw gegevens worden wel bewaard en worden weer inzichtelijk zodra u minimaal één eHerkenningsmiddel in TenderNed gekoppeld heeft.

Let op: Bent u de enige (of laatste actieve) lokaal beheerder van een Nederlandse onderneming en ontkoppelt u uw eHerkenningsmiddel? Bedenk dan dat de onderneming (tijdelijk) inactief wordt na uw ontkoppeling en geen enkele persoon meer de organisatiegegevens kan beheren in TenderNed.

Hoe registreer ik een buitenlandse onderneming zonder KvK-nummer?

Internationale ondernemingen zonder Kamer van Koophandel-nummer kunnen geen eHerkenningsmiddel aanvragen. Zij registreren zichzelf eerst als gebruiker en registreren vervolgens de onderneming door te gaan naar Mijn organisaties >  Onderneming registreren zonder eHerkenning. Om het inschrijven van buitenlandse bedrijven te ondersteunen accepteert TenderNed verschillende postcodeformaten en internationale telefoonnotaties.

Naar boven